دوستی |
توکل یعنی همان اعتماد قلبی به خدای متعال و تکیه کردن بر اوست،یک باور قلبی است که انسان او را تنها قدرت برتر در زندگی بداند،اگر همین اعتقاد، با ایمان راسخ و محکم در مسیر زندگی عملی شود، دیگر و اضطراب و سختی ها و سایر مشکلات برای انسان معنی نخواهد داشت،پس توکل به خدا یک تکیه گاه و آرامش قلبی واقعی است که انسان بهترین مدافع را برای خود انتخاب می کند، البته نا گفته نماند که توکل صرف و بدون حرکت و تلاش در تمام ابعاد زندگی نیکو نیست ،بلکه در عین حرکت باید رابطه قلبی محکم نیز باشد، تا یک نتیجه خوب حاصل شود.
![]()
این اعتقاد قلبی در عرصه زندگی ثمرات پر برکتی را خواهد داشت که ما به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:
1.توکل مایه نجات استامام علی (علیه السلام): اَلتَّوَکُلُّ عَلَى اللّه نَجاةً مِنْ کُلِّ سوءٍ وَحِرْزٌ مِنْ کُلِّ عَدُوٍّ؛[1] توکل بر خداوند، مایه نجات از هر بدى و محفوظ بودن از هر دشمنى است. در عرصه زندگی امکان لغزش و انحراف برای هر فردی محتمل است ،منتها بهترین نیرو و قدرت قلبی که در شرایط ناگوار و هلاک کننده باعث نجات می شود همین توکل به خداست که انسان با اعتماد به او از خطا و لغزش در امان می ماند .
2.نجات از مشکلات امام على علیه السلام: مَنْ تَوکَّلَ عَلَى اللّه ذَلَّتْ لَهُ الصِّعابُ وَتَسَهَّلَتْ عَلَیْهِ الأَسْبابِ؛[2] هر کس به خدا توکل کند، دشوارى ها براى او آسان مى شود و اسباب برایش فراهم مى گردد. بسیاری از مشکلات در زندگی پیش می آید ،و هر انسانی به فکر چاره می افتد، انسانی که توکل و اعتقاد درونی در او شکل گرفته، با استعانت از خدا مشکلات شدید را به راحتی تحمل کرده و خداوند هم با اسباب خاص و مصلحت برترش ، مشکل را برای فرد قابل حل می کند. توکل به خدا رمز پیروزی و نجات از شکست و مغلوب شدن در تمام عرصه های زندگی است، چرا که انسان با تکیه به قدرت عالم هستی و ایمان به او هیچ ترسی و ضعفی را حس نخواهد کرد، همان طوری که انبیاء چنین بودند
3.رزق آسان قال رسول الله صلى الله علیه و آله: مَنْ تَوَکَّلَ عَلَى اللّه کَفاهُ مَ?نَتَهُ وَرِزْقَهُ مِنْ حَیْثُ لایَحْتَسِبُ؛[3] هر کس به خدا توکل کند، خداوند هزینه او را کفایت مى کند و از جایى که گمان نمى برد به او روزى مى دهد. رزق و روزی دست خداست،اما کسانی که توکل بالایی دارند رزق آنها با دیگران فرق خواهد کرد.وخدای متعال اسباب و راه رسیدن به رزق را در این افراد سهل می کند.
4.بی نیازیقال الصادق علیه السلام:إِنَّ الغِنى وَالْعِزَّ یَجولانِ فَإِذا ظَفِرا بِمَوْضِعِ التَّوَکُّلِ أَوْطَنا؛[4] بى نیازى و عزّت به هر طرف مى گردند و چون به جایگاه توکل دست یافتند در آنجا قرار مى گیرند. سنت الهی در این است که متوکلین انسانهای بی نیازی باشند و شرایط زندگی آنها طوری اداره شود که به کسی محتاج نشوند. در عرصه زندگی امکان لغزش و انحراف برای هر فردی محتمل است، منت ها بهترین نیرو و قدرت قلبی که در شرایط ناگوار و هلاک کننده باعث نجات می شود همین توکل به خداست که انسان با اعتماد به او از خطا و لغزش در امان می ماند
5.پیروزیقال الباقر علیه السلام :مَنْ تَوَکَّلَ عَلَى اللّه لایُغْلَبُ وَمَنِ اعْتَصَمَ بِاللّه لایُهْزَمُ؛[5] هر کس به خدا توکل کند، مغلوب نشود و هر کس به خدا توسل جوید، شکست نخورد. توکل به خدا رمز پیروزی و نجات از شکست و مغلوب شدن در تمام عرصه های زندگی است،چرا که انسان با تکیه به قدرت عالم هستی و ایمان به او هیچ ترسی و ضعفی را حس نخواهد کرد ،همان طوری که انبیاء چنین بودند.
6.رسیدن به قدرت برترقال الکاظم علیه السلام: مَن أرادَ أن یکنَ أقوَی النّاسِ فَلیتَوکل عَلی اللهِ؛[6] هر که می خواهد که قویترین مردم باشد بر خدا توکل نماید. پیامبران انسانهایی بودند که قدرت روحی آنان همتا نداشت، انسانی که اهل توکل است خدا او را یاری می کند و او را قوی ترین مردم قرار می دهد.
پی نوشت ها: 1).بحارالأنوار، ج78، ص79، ح56 2).غررالحکم، ج5، ص425، ح9028 3).کنزالعمال، ج3، ص103، ح5693 4).کافى، ج2، ص65، ح3 5).جامع الأخبار، ص 322 6).بحار الانوار، ج7، ص143 [ یکشنبه 92/8/19 ] [ 8:36 صبح ] [ mohsen ]
[ نظر ]
|
|
[ فالب وبلاگ : وبلاگ اسکین ] [ Weblog Themes By : weblog skin ] |