دوستی |
توکل یعنی همان اعتماد قلبی به خدای متعال و تکیه کردن بر اوست،یک باور قلبی است که انسان او را تنها قدرت برتر در زندگی بداند،اگر همین اعتقاد، با ایمان راسخ و محکم در مسیر زندگی عملی شود، دیگر و اضطراب و سختی ها و سایر مشکلات برای انسان معنی نخواهد داشت،پس توکل به خدا یک تکیه گاه و آرامش قلبی واقعی است که انسان بهترین مدافع را برای خود انتخاب می کند، البته نا گفته نماند که توکل صرف و بدون حرکت و تلاش در تمام ابعاد زندگی نیکو نیست ،بلکه در عین حرکت باید رابطه قلبی محکم نیز باشد، تا یک نتیجه خوب حاصل شود.
این اعتقاد قلبی در عرصه زندگی ثمرات پر برکتی را خواهد داشت که ما به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:
1.توکل مایه نجات استامام علی (علیه السلام): اَلتَّوَکُلُّ عَلَى اللّه نَجاةً مِنْ کُلِّ سوءٍ وَحِرْزٌ مِنْ کُلِّ عَدُوٍّ؛[1] توکل بر خداوند، مایه نجات از هر بدى و محفوظ بودن از هر دشمنى است. در عرصه زندگی امکان لغزش و انحراف برای هر فردی محتمل است ،منتها بهترین نیرو و قدرت قلبی که در شرایط ناگوار و هلاک کننده باعث نجات می شود همین توکل به خداست که انسان با اعتماد به او از خطا و لغزش در امان می ماند .
2.نجات از مشکلات امام على علیه السلام: مَنْ تَوکَّلَ عَلَى اللّه ذَلَّتْ لَهُ الصِّعابُ وَتَسَهَّلَتْ عَلَیْهِ الأَسْبابِ؛[2] هر کس به خدا توکل کند، دشوارى ها براى او آسان مى شود و اسباب برایش فراهم مى گردد. بسیاری از مشکلات در زندگی پیش می آید ،و هر انسانی به فکر چاره می افتد، انسانی که توکل و اعتقاد درونی در او شکل گرفته، با استعانت از خدا مشکلات شدید را به راحتی تحمل کرده و خداوند هم با اسباب خاص و مصلحت برترش ، مشکل را برای فرد قابل حل می کند. توکل به خدا رمز پیروزی و نجات از شکست و مغلوب شدن در تمام عرصه های زندگی است، چرا که انسان با تکیه به قدرت عالم هستی و ایمان به او هیچ ترسی و ضعفی را حس نخواهد کرد، همان طوری که انبیاء چنین بودند
3.رزق آسان قال رسول الله صلى الله علیه و آله: مَنْ تَوَکَّلَ عَلَى اللّه کَفاهُ مَ?نَتَهُ وَرِزْقَهُ مِنْ حَیْثُ لایَحْتَسِبُ؛[3] هر کس به خدا توکل کند، خداوند هزینه او را کفایت مى کند و از جایى که گمان نمى برد به او روزى مى دهد. رزق و روزی دست خداست،اما کسانی که توکل بالایی دارند رزق آنها با دیگران فرق خواهد کرد.وخدای متعال اسباب و راه رسیدن به رزق را در این افراد سهل می کند.
4.بی نیازیقال الصادق علیه السلام:إِنَّ الغِنى وَالْعِزَّ یَجولانِ فَإِذا ظَفِرا بِمَوْضِعِ التَّوَکُّلِ أَوْطَنا؛[4] بى نیازى و عزّت به هر طرف مى گردند و چون به جایگاه توکل دست یافتند در آنجا قرار مى گیرند. سنت الهی در این است که متوکلین انسانهای بی نیازی باشند و شرایط زندگی آنها طوری اداره شود که به کسی محتاج نشوند. در عرصه زندگی امکان لغزش و انحراف برای هر فردی محتمل است، منت ها بهترین نیرو و قدرت قلبی که در شرایط ناگوار و هلاک کننده باعث نجات می شود همین توکل به خداست که انسان با اعتماد به او از خطا و لغزش در امان می ماند
5.پیروزیقال الباقر علیه السلام :مَنْ تَوَکَّلَ عَلَى اللّه لایُغْلَبُ وَمَنِ اعْتَصَمَ بِاللّه لایُهْزَمُ؛[5] هر کس به خدا توکل کند، مغلوب نشود و هر کس به خدا توسل جوید، شکست نخورد. توکل به خدا رمز پیروزی و نجات از شکست و مغلوب شدن در تمام عرصه های زندگی است،چرا که انسان با تکیه به قدرت عالم هستی و ایمان به او هیچ ترسی و ضعفی را حس نخواهد کرد ،همان طوری که انبیاء چنین بودند.
6.رسیدن به قدرت برترقال الکاظم علیه السلام: مَن أرادَ أن یکنَ أقوَی النّاسِ فَلیتَوکل عَلی اللهِ؛[6] هر که می خواهد که قویترین مردم باشد بر خدا توکل نماید. پیامبران انسانهایی بودند که قدرت روحی آنان همتا نداشت، انسانی که اهل توکل است خدا او را یاری می کند و او را قوی ترین مردم قرار می دهد.
پی نوشت ها: 1).بحارالأنوار، ج78، ص79، ح56 2).غررالحکم، ج5، ص425، ح9028 3).کنزالعمال، ج3، ص103، ح5693 4).کافى، ج2، ص65، ح3 5).جامع الأخبار، ص 322 6).بحار الانوار، ج7، ص143 [ یکشنبه 92/8/19 ] [ 8:36 صبح ] [ mohsen ]
[ نظر ]
|
|
[ فالب وبلاگ : وبلاگ اسکین ] [ Weblog Themes By : weblog skin ] |